Studijoms.lt

Referatai, konspektai

Vitaminai

Autorius: Irutė

Vitaminai


VITAMINAI (lot. vita-gyvybė, gyvenimas + aminum – aminas), biologiškai aktyvūs organiniai junginiai, būtini organizmo normaliai medziagu apykaitai ir gyvybinei veiklai. Vitaminų yra įvairios sudė-

ties, nedidelės molines masės. Organizmui jų reikia nedaug (paros

norma nuo kelių mikrogramų iki keliolikos miligramų), tik vitamino C reikia daugiau – keliasdešimt miligramų per parą. Vitaminai žymi-

mi lotynu abecėlės didžiosiomis raidėmis, be to, turi pavadinimus


atitinkančius jų scheminę sandarą. Šiuo metu yra žinoma apie dvi-

dešimt rūšių vitaminų. Vieni jų tirpsta riebaluose (A,D,E,F,K), kiti

(B,C) – vandenyje; dauguma jų įpač pastarųjų organizme virsta fermentų sudėtinėmis dalimis ir yra būtini jų aktyvumui. Organiz-

mas vitaminų beveik negamina (tik truputi vitamino K kai kurių B grupės vitaminų susidaro žarnyno floroje), beveik nekaupia, todel vitaminų reikia nuolat gauti su maistu. Jei maiste vitaminų trūksta arba sutrinka jų įsisavinimas ar apykaita, padidėja vitaminų poreikis

, gali atsirasti Hipovitaminoze. Žiemą ir pavasarį dažnai organiz-

mui stinga vitamino C. Kai kurių vitaminų perteklius gali sukelti Hi-

pervitaminozę.

Natūralūs (gamtiniai) riebaluose tirpstantys:

1. Vitaminas A – antikseroftalminis, antiinfekcinis. Būna dvi jo formos: retinolis (vitaminas A1) ir 3 – dehidroretinolis (vitami-nas A2).

2. Vitaminas D – antirachitinis. Tai kalciferoliai: ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3).

3. Vitaminas E – antisterilinis, antidistrofinis. Tai septyni pirmosiomis graikų abėcėlės raidėmis žymimi d-tokoferoliai.

4. Vitaminas K – antihemoraginis. Tai naftochinono dariniai: -filochinonas (vitaminas K1) ir -filochinonas (vitaminas K2). Vandenyje tirpstantys:

5. Vitaminas B1 (tiaminas, anuerinas) – antineuritinis.

6. Vitaminas B2 (riboflavinas, laktoflavinas) – gyvulių augimo.

7. Vitaminas PP- antipelagrinis. Tai nikotino rūgštis ir jos amidas.

8. Vitaminas B6 – antidermatitinis. Tai piridoksolis, piridoksalis ir piridoksaminas, vadinami bendru vardu – piridoksinu.

9. Pantoteno rūgštis (“filtracinis faktorius”).

10. Cholinas (lipotropinis vitaminas).

11. Vitaminas B12 (kobalminas). Tai gyvulinių proteinų faktorius.

12. Vitaminas H (biotinas) – antisebojerinis.

13. Vitaminas C (askorbininė rūgštis) – antiskorbutinis.

Vitaminų kiekis matuojamas masės (mg/g) arba tarptautiniais vienetais (TV).

C


Vitaminas C (askorbininė rūgštis, antiskorbutinis vitaminas) labai svarbus organizmui, nes dalyvauja daugelyje gyvybiškai svar-

bių jo funkcijų. Kai organizme trūksta vitamino C, žmogus greičiau pavargsta nuo fizinio ir protinio darbo, jaučia mieguistumą, apatiją, apatiją, greičiau persišaldo, dažniau serga bronchitu bei kitomis ligomis. Be to, labai dažnai padideja kapiliarų (pačių smulkiausių kraujagyslių) pralaidumas , pradeda kraujuoti dantenos.

Daugiau vitamino C organizmas eikvoja, sergant infekcinemis ir kai kuriomis širdies ligomis, taip pat viduriojant, kraujuojant. Ser-

gantiems ateroskleroze taip pat patariama vartoti daugiau vitamino C, nes jis organizme neleidžia susikaupti didesniam cholesterolio kiekiui.Didesnius vitamino C kiekius turi suvartoti žmones, kontak-

Puslapiai: 1 2 3 4 5 6 7 8

Rašykite komentarą

-->